Guide til kryptolommebøker for nybegynnere

Lær deg det grunnleggende om kryptolommebøker på 5 minutter. Bruk aldri en kryptobørs til oppbevaring av kryptovaluta.

Kryptolommebøker for begynnere

Kryptovaluta for begynnere: Kryptolommeboken er der du oppbevarer dine private og offentlige nøkler til dine kryptovaluta. En kryptovalutalommebok kan være en USB, en mobilapp, en programvare på datamaskinen eller noe så grunnleggende som et stykke papir. Forvirret? Les vår nybegynnerguide til kroptovalutalommebøker.

25. mai 2024 av Mynter.net / Kryptolommebøker

Gratis bitcoin- og kryptovaluta trading - Prøv demo her!

Sammendrag:

  • En kryptovaluta-lommebok er en programvare som lar deg spore, sende og motta kryptovaluta gjennom blockchain som en bankkonto.
  • Hver lommebok har en offentlig nøkkel og en privat nøkkel.
  • Kryptolommebøker kan lagres på en såkalt kald lommebok (eks: Ledger, Trezor), papir-lommebok, eller i en desktop-lommebok/mobilapp (eks: Exodus, Atomic).
  • Bruk aldri kryptobørser for oppbevaring av kryptovaluta.

Les denne guiden for en hurtig og grunnleggende innføring i kryptolommebøker.

Hvorfor trenger du en kryptolommebok?

Hvis du holder kryptovalutaene dine på en kryptobørs (eksempel: Coinbase, Binance, Kraken), så eier du faktisk ikke disse myntene. Dette fordi du ikke har nøklene til den tilhørende lommeboken. Du får tilgang til disse lommebøkene ved å logge inn på disse børsene, men kontoen din kan i teorien slettes øyeblikkelig, børsen kan bli hacket eller du kan miste tilgangen til lommeboken ved andre uforutsette hendelser. Dermed vil pengene dine forsvinne for alltid.

Dette er ikke skremselspropaganda eller noe vi bare dikter opp. Hvis du ønsker et historisk eksempel, kan du på egenhånd lese deg opp om hackingen av kryptobørsen Mt. Gox, der mange eiere av kryptovaluta tapte enorme verdier.

Vær smart og oppbevar nøklene til dine kryptovaluta selv, og ikke oppbevare dine kryptovaluta på en kryptobørs.

Men la oss ta ett skritt tilbake: Hva er egentlig disse kryptonøklene?

Kryptonøkler består av en offentlig nøkkel og en privat nøkkel.

Den offentlige nøkkelen din er det som identifiserer kontoen din i nettverket. Tenk på det som e-postadressen din, for når noen vil sende deg kryptovaluta, vil de sende den til denne adressen.

Din private nøkkel er en streng på 64 tegn som kan genereres fra en fraseuttrykk på 12 ord. Det fungerer i utgangspunktet som passordet til kontoen din. Den brukes til å signere transaksjoner og bevise at du eier den tilhørende offentlige nøkkelen.

Kryptolommebøker

Det er 4 typer kryptolommebøker du kan bruke. Velg den som passer best til dine kryptovaner, men velg helst den sikreste lommeboktypen for å minimere risikoen for å miste dine kryptovaluta.

Kald lommebok: Ingen kaller det vel for kald lommebok, kryptospråket er internasjonalisert, eller engelskifisert. Vi kaller det Cold storage, cold wallet. Dette er en lommebok hvor kryptonøkkelen lagres åp en maskinvare som er frakoblet internett, altså en offline lagringsenhet. Eksempelvis en harddisk, eller USB-pinne. Kjente merkevarer og leverandører av cold wallets er Ledger og Trezor. Begge disse støtter over tusen ulike typer kryptovaluta, og støtten utvides hele tiden. Dette er den sikreste måten å lagre kryptovalutaene dine på, men det forutsetter selvsagt at du gjør det på en smart måte: Ha flere kopier, lagret på ulike fysiske plasseringer, og ta godt vare på dine passord.

Mobil lommebok er applikasjoner som kan installeres på mobiltelefonen din. Det finnes også kryptobørser som har en mobilapp, men dette må ikke forveksles med mobile wallets. For eksempel har Coinbase en mobilapp, men dette er ikke synonymt med at du oppbevarer kryptovaluta på mobiltelefonen. Bruker du Coinbase er det fortsatt kryptobørsen som tar vare på kryptovalutaene dine, og som nevnt er dette ikke egnet som en langvarig strategi for oppbevaring av kryptovaluta. Eksempel på mobilapper for oppbevaring av kryptovaluta er Eksodus og Atomic, og disse kan altså brukes hvis du bestemmer deg for å opprette en mobil lommebok.

Desktop Wallet er lommebøker som installeres på stasjonære datamaskiner. Disse kan være kompatible med Windows, Mac og Linux. Nøklene dine er da lagret på datamaskinen din, og du kan bruke denne lommeboken selv når du ikke er frakoblet internett. Desktop-lommebøker er dessuten ofte hakket mer avanserte enn mobile lommebøker, og kommer vanligvis med ganske teknisk kompliserte funksjoner. Fordelen med dette er at de kan gi deg bedre personvern samt større fleksibilitet, blant annet når det kommer til signering av transaksjoner.

Papir lommebok er akkurat hva du skulle forvente, en wallet som lagres på papir. Det kan være en serviett, en notisblokk, et A4-ark. På dette papiret skriver du ned både din offentlige nøkkel og private nøkkel. Du kan også lage en QR-kode selv, slik at det blir enklere å skanne nøklene og føre de over i en programvare-lommebok, dette er praktisk dersom du ønsker å foreta en transaksjon. Papirlommebøker er en trygg måte å lagre kryptovaluta på. På en måte kan det sammenlignes med kontanter eller papirsedler, og bør oppbevares deretter. Fordelen med papirlommebøker av kryptovaluta versus kontanter, er at du kan kopiere arket med kryptolommeboken, men du kan selvsagt ikke kopiere dine kontanter. En papirlommebok kan du altså lage sikkerhetskopier av, men det er fordeler og ulemper med alt: Sikkerhetskopier av en papirlommebok øker også sannsynligheten for tyveri, men samtidig er det en forsikring i tilfelle brann. Generelt er papirlommebok en trygg måte å lagre kryptoer på, fordi nøklene dine ikke er koblet til noen servere.

De beste kryptovalutalommebøkene

Ledger Nano (S og X) er den mest populære kryptolommeboken i verden. De selger ulike typer, et billigere alternativ som fungerer helt greit til lagring, samt en dyrere versom som er utmerket dersom du ønsker å gjøre hyppige transaksjoner mellom flere kryptovalutaer. Den dyreste har også støtte av den nyeste versjonen av Bluetooth.

Trezor (One and Model T) er det andre populære kryptovalutalommeboken i markedet for hardware-lommebøker. De har et billig alternativ og en dyrere versjon, der den dyreste har utvidet funksjonalitet og støtte for enda flere kryptovaluta.

Cold wallets er svært trygge, og det er som regel brukeren selv, eller rettere sagt måten disse brukes og oppbevares, som er sikkerhetsrisikoen. Du kan kjøpe disse brukt og spare litt, men akkuratt når det gjelder maskinvarelommebøker bør du som hovedregel alltid kjøpe nytt (til tross for at både Trezor og Ledger har sikkerhetstiltak for å unngå forsøk på å installere malware, så vil du sove bedre om natten dersom du velger å kjøpe nytt).

De beste stasjonære lommebøkene

Exodus er en enkel i bruk og på alle måter en sikker lommebok. Dette er dessuten en lommebok som er relativt lett å forstå. Selv om popularitet ikke er noen indikator på kvalitet, så er det nok ikke uten grunn at dette har blitt den mest populære stasjonære lommeboken. Denne kryptolommeboken er tilgjengelig på Windows, Mac og Linux. Denne er også tilgjengelig på mobillommebok på iOS og Android.

Atomic er også en forholdsvis brukervennlig og pålitelig lommebok. Atomic støtter mange hundre kryptovalutaer, og tillater innsetting av forskjellige kryptoer. Fungerer fint på både Windows, Mac og Linux, samt iOS og Android på mobiltelefoner.

Det finnes dessuten mange andre lommebøker for stasjonære datamaskiner, men vi nevner her de to mest brukte og de som også regnes for å være svært sikre. Maskinvarelommebøker har en tendens til å være unødvendig kompliserte i bruk, men de nevnte er ganske brukervennlige og krever ikke spesiell kompetanse for å bli tatt i bruk.

Handle bitcoin og andre kryptovaluta på nett Handle krypto her

Handle bitcoin online

Handle bitcoin og annen kryptovaluta: De beste sidene til kryptokjøp og -salg

Det finnes et hav av tilbydere innen kjøp og salg av bitcoin og annen kryptovaluta. Kryptovaluta kan handles på uregulerte kryptobørser, men det er risikosport. Heldigvis er det noen nettmeglere som følger utviklingen, og nå kan du handle kryptovaluta via regulerte og trygge markedsplasser.