Advarte Finanstilsynet mot vinnerinvestering i bitcoin?

I 2013 gikk Finanstilsynet ut med en generell advarsel mot kryptovalutaer som bitcoin. Få år senere kunne de som trosset advarslene le hele veien til banken.

Finanstilsynet advarsel

Dette er gammelt nytt, men en påminnelse om hva man kan gå glipp av dersom man ukritisk lytter til de som roper høyt om risiko i kryptovalutamarkedet. Med gode intensjoner ropes det høyt om risikoen i kryptovaluta. Advarslene kan være berettiget, men skremselspropaganda kan medføre at mange går glipp av eventyrlig avkastning. Leksjonen? Foreta alltid egne risikovurderinger, tenk alltid på hva du kan tjene og hva du kan tape før du investerer.

21. mai 2024 av Mynter.net / Kryptovaluta og blockchain

Gratis bitcoin- og kryptovaluta trading - Prøv demo her!

Finanstilsynet skrev i 2013 en rapport om virtuelle valutaer som bitcoin:

- Det finnes ingen beskyttelse i lovverket som vil dekke tapet ditt dersom en plattform som veksler eller oppbevarer slike valutaer går konkurs eller legges ned.

Det er ingen tvil om at det kan være risikabelt å investere i kryoptovaluta. Fremtiden for digitale valuta er på ingen måte sikker, og investeringer i slike valuta er uten tvil spekulative.

Det å kun investere det man har råd til å tape, er et godt veiledende råd, og gjelder for så vidt alle spekulative investeringer.

Ser vi på den historiske utviklingen til bitcoin, viser det seg imidlertid at investeringer i akkurat denne digitale valutaen ville gitt bra uttelling.

Vil én bitcoin bli verdt mer enn en million dollar?

De som hadde gått tungt inn i valutaen for bare noen få år siden ville vært svært rike i dag. Kanskje vil trenden fortsette i samme retning? Det eneste som er sikkert her er at når det gjelder den fremtidige kursen på bitcoin, så er det ingenting som er sikkert.

Bitcoin har hatt en formidabel vekst. Det er fortsatt mulighet at valutaen kommer til å floppe, men denne muligheten synes å være svært liten i dag.

Bitcoin har etablert seg som en viktig investeringscoin heller enn et handelsmedium. Derfor er det også en mulighet at det å eie bare en eneste bitcoin vil være synonymt med å være millionær. Sagt med andre ord, om det sistnevnte scenariet inntreffer: For en håndfull tusenlapper kan du kjøpe deg fremtidig millionærstatus. Hadde du investert i bitcoin i 2009 kunne du tjent millioner med en håndfull kronestykker. Hvor skal dette ende?

Prisutviklingen i bitcion

  • I august 2010 kunne du kjøpe bitcoins for USD 0,06.
  • I starten av 2013 nådde den for første gang over $100.
  • Mot slutten av 2013 ble bitcoin for første gang handlet for $1.000.
  • I oktober 2017 ble bitcoin handlet for godt over $4.000.
  • I 2018 var en bitcoin kommet opp i over $20.000.
  • I 2019 ble handelsvolumet i bitcoin mangedoblet.
  • I 2020 øker handelsvolumet ytterligere.

Ingen vet hva vi har i vente når det gjelder prisen på bitcoin, men mange analytikere har store forventninger. Enkelte analytikere ser bitcoin i $500.000 eller så mye som en million dollar mer om bare få år. Sett i forhold til dagens kurs er det med andre ord fortsatt mulig å gjøre tidenes investering i bitcoin hvis disse analytikerene får rett.

Lytt ikke bare til de som roper høyt om risiko. Det er mye som er risikabelt. Tenk også på hva du kan gå glipp av dersom du ikke tar noen risiko. Dessuten finnes det ingen risikofrie plasseringer av penger. Det er mange som fortsatt tror at det å plassere pengene i banken er det tryggeste alternativet, men det er i beste fall å lure seg selv.

Det er selvfølgelig også mulig at bitcoin kommer til å falle i verdi, kanskje fordi en annen digital valuta tar plassen, eller det kommer en annen teknologi som erstatter blockchain. Bitcoin er den dominerende kryptovalutaen, og den som har bredest interesse blant investorer. Når det gjelder digitale investeringsmynter er det vanskelig å finne noe som kan måle seg med bitcoin.

Bitcoin kan altså være århundrets investeringsmulighet, men hvordan dette kommer til å utvikle seg må vi bare vente med å se. I mellomtiden har optimisteme lastet opp i bitcoin, i håp om å bli fremtidige millionærer eller milliardærer.

Foreta alltid egne risikovurderinger, tenk alltid på hva du kan tjene og hva du kan tape før du investerer. Om du ikke er i stand til å kalkulere risiko selv, ikke la andre gjøre jobben for deg, men vent heller med å investere til du selv forstår risikoen.

Husk at det aldri vil finnes mer enn 21 millioner bitcoin

For mange kan det nok være vanskelig å forstå at en investering på noen få kroner eller noen få tusen kan vokse til millioner. Det virker helt urealistisk, men hva er det som allerede har skjedd?

Glem ikke at bitcoin ikke er som andre valutaer. Det finnes 21 millioner bitcoins, og ikke mer. Faktisk er det virkelige antallet kanskje betydelig lavere, siden mange kryptonøkler har blitt tapt for alltid, og dette vil øke den faktiske verdien ytterligere.

Det er ikke mulig å trykke bitcoins på samme måte som statlige valutaer. Derfor er det heller ingen kunstig inflasjon drevet frem av finanspolitikk. Av de 21 millioner bitcoins som er mulig å utvinne, er nå de aller fleste av disse utvunnet allerede. Prosessen med å utvinne de siste bitcoins vil bli stadig dyrere og mer krevende, og dette kan bare være med på å presse kursen opp ytterligere de neste 150 årene.

Selv de som kjøpte bitcoin på $20.000 i 2018 kan på sikt ha gjort en sjeldent god investering, selv om det uten tvil ville vært mer lønnsomt å kjøpe på $5.000 i 2020. Det er nemlig ikke utenkelig at verdien på én bitcoin kan stige til $1.000.000 eller mer.

Vi kan ikke tenke på bitcoin innenfor rammene til tradisjonelle fiatvaluta. Bitcoin er noe helt annet, og har potensiale til å bli fremtidens digitale gull. Det er aldri sikkert, men i dag synes det fortsatt attraktivt å eie bitcoin uten intensjoner om å selge på mange år.

Skal du investere i bitcoin?

Mange har advart mot investeringer i kryptovaluta. Ja, det har vært risiko. I ettertid viser det seg at mange investeringer i kryptovaluta generelt og bitcoin har vært svært lukurative. Det er et spekulativt og usikkert marked, og derfor ikke noe man bør satse alle sparepengene sine på.

Nyskjerrige personer og fattige studenter investerte noen hundrelapper i bitcoin for ti til femten år siden. Bare i tilfelle, hvis dette skulle bli verdt mer i fremtiden. Disse hundrelappene ble til millioner.

Vi kan lære av det de tidlige bitcoin-investorene gjorde: Med forsiktighet investerte de små beløp i bitcoin, i tilfelle dette kunne bli noe stort senere. Bitcoin ble stort, men den totale markedsverdien er fortsatt forsvinnende liten sammenlignet med den totale pengemengden.

Det er med andre ord mulig at bitcoin kan nå helt andre nivåer enn dagens, og da kan det kanskje være lurt å gjøre som disse første bitcoin-opportunistene: Kjøp litt, og bare et beløp som er nærmest ubetydelig for deg, og ikke rør denne investeringen på mange år. I verste fall taper du et ubetydelig beløp.

Noen har også flyttet alle pengene sine over til kryptovaluta, og da spesielt bitcoin. Vi snakker ikke lenger om små ubetydelige beløp, men millionærer som altså mener det er mer attraktivt å plassere penger i kryptovaluta enn i fiatvaluta eller hvilke som helst andre investeringer.

Kan bitcoin fortsatt være tidenes investeringsmulighet? Bare tiden kan gi oss svaret på det. Bør du investere i bitcoin? Vi skal verken anbefale eller fraråde investeringer. Om 10 år kan du se tilbake, og angre på at du ikke investerte mer, eller du kan angre på at du investerte i bitcoin i det hele tatt.

Handle bitcoin og andre kryptovaluta på nett Handle krypto her

Handle bitcoin online

Handle bitcoin og annen kryptovaluta: De beste sidene til kryptokjøp og -salg

Det finnes et hav av tilbydere innen kjøp og salg av bitcoin og annen kryptovaluta. Kryptovaluta kan handles på uregulerte kryptobørser, men det er risikosport. Heldigvis er det noen nettmeglere som følger utviklingen, og nå kan du handle kryptovaluta via regulerte og trygge markedsplasser.

Blockchain

Hva er blockchain?

Bitcoin eksisterer takket være en teknologi som kalles blockchain. Blockchain er en slags desentralisert regnskapsbok hvor alle transaksjoner blir permanent registrert på en sikker måte.