Hva er blockchain?

Bitcoin eksisterer takket være en teknologi som kalles blockchain. Blockchain er en slags desentralisert regnskapsbok hvor alle transaksjoner blir permanent registrert på en sikker måte.

blockchain
30. mai 2024 av Mynter.net / Kryptovaluta og blockchain

Gratis bitcoin- og kryptovaluta trading - Prøv demo her!

Blockchain, eller blokkjede er en spennende teknologi som allerede har inspirert og forandret finansbransjen og mye teknologi på internett.

Blockchain er også teknologien bak bitcoin. Her har man et solid register over alle transaksjoner i bitcoins historie. Grunnet desentralisering er teknologien robust i forhold til nedetid.

Du vil ikke bli hindret tilgang til midlene dine på samme måte som dersom alle pengene er plassert i en bank. Mange av oss har nok opplevd problemer med banken, der man for eksempel ikke får logget inn på konto på grunn av tekniske feil. Dette problemet er et av mange som elimineres ved bruk av blokkjede-teknologien.

Fordeler med blockchain

De allerede nevnte forhold illustrerer hvordan blockchain på mange måter er bedre enn gårsdagens teknologi som fortsatt blir brukt i utstrakt grad av mange finansinstitusjoner.

Her er de viktigste fordelene med blockchain-teknologien:

  • Overlegen sikkerhet. Blockchanin er en revolusjonerende teknologi og kanskje den største digitale innovasjon siden internett. Ingen personer eller organisasjoner kan påvirke dataene som ligger lagret i blockchain, dette er informasjon som vil bli der så lenge kjeden eksisterer. Teknologien er robust allerede, men utviklingen har ikke stoppet. Det arbeides kontinuerlig med å gjøre blokkjedeteknologien enda bedre.
  • Autentisering og åpenhet. Hver eneste transaksjon via blokkjede må assosieres med en identitet. Det er åpenhet rundt transaksjonene, og alle med minimal teknisk innsikt kan gå inn å sjekke alle transaksjoner helt tilbake til begynnelsen. Til tross for denne åpenheten, er det også mulig å være forholdsvis anonym, slik at den enkeltes private data er godt beskyttet. Alle kan revidere og granske alle transaksjoner, og sporet for transaksjonene kan ledes helt tilbake til de første transaksjoner som ble foretatt siden begynnelsen.
  • Distribuerte data. Blockchain bruker en teknologi der alle har tilgang på hele databasen, og selv om det skulle være mange transaksjoner på en gang vil man aldri oppleve nedetid eller at databasen blir overbelastet. Distrubusjon av data på nettverket gjør det til en egnet teknologi for å eliminere dette problemet en gang for alle.

Blockchain er kort og godt den perfekte teknologien for en ny, digital valuta. Det er også derfor nesten alle nye kryptovalutaer benytter nettopp denne teknologien.

Bitcoin er uten tvil det mest vellykkede prosjektet som har tatt i bruk blockchain-teknologi, og denne siden vil omtale hvordan man kan investere og trade i denne digitale valutaen.

blockchain og bitcoin

Handle bitcoin og andre kryptovaluta på nett Handle krypto her

Handle bitcoin online

Handle bitcoin og annen kryptovaluta: De beste sidene til kryptokjøp og -salg

Det finnes et hav av tilbydere innen kjøp og salg av bitcoin og annen kryptovaluta. Kryptovaluta kan handles på uregulerte kryptobørser, men det er risikosport. Heldigvis er det noen nettmeglere som følger utviklingen, og nå kan du handle kryptovaluta via regulerte og trygge markedsplasser.

Finanstilsynet advarsel

Advarte Finanstilsynet mot vinnerinvestering i bitcoin?

I 2013 gikk Finanstilsynet ut med en generell advarsel mot kryptovalutaer som bitcoin. Få år senere kunne de som trosset advarslene le hele veien til banken.