Hva er valuta?

Valuta er et ord som refererer til penger i hvilken som helst form. Penger igjen kan defineres som et byttemiddel som er i sirkulasjon.

Hva er valuta?
29. mai 2024 av Mynter.net / Valuta

Gratis bitcoin- og kryptovaluta trading - Prøv demo her!

Det er vanlig å tenke på valuta som pengeenheter (sedler, mynter, digitale penger) i vanlig bruk, spesielt penger som brukes i et nasjon eller i et geografisk område som den Europeiske Union.

Eksempler på valuta

Det finnes mange valuta i verden, og mange land har sine egne valuta. Eksempler på valuta som er utstedt av nasjoner, stater eller en gruppe av land er:

  • amerikanske dollar
  • britiske pund
  • australske dollar
  • europeiske euro

Dette er store valutaer som er anerkjente verdipapirer. Derfor handles de også mellom nasjoner i valutamarkeder , som bestemmer de relative verdiene for de ulike valutaene.

Valutaer i denne forstand er definert av regjeringer, og hver type har begrensede grenser for aksept.

To typer valuta

Valutaer kan klassifiseres i to forskjellige pengesystemer, der den ene er konseptuell og den andre er et direkte byttemiddel hvor verdien eksisterer i selve valutaen.

Vi kan skille mellom to typer valuta:

  • Fiatpenger er en valuta uten egenverdi etablert som penger , ofte ved offentlig regulering. Den har en tilordnet verdi bare fordi regjeringen bruker sin makt til å håndheve verdien av en fiat-valuta eller fordi de utvekslende partene er enige om verdien.
  • Varepenger eller råvarepenger er penger hvis verdi kommer fra en vare som den er laget av. Varepenger består av gjenstander som har verdi i seg selv ( egenverdi ) samt verdi i bruk som penger. Rent gull, sølvmynter, tulipaner, dyreskinn, elfenben og skjell er eksempler på råvarer eller varer som har blitt brukt som byttemiddel og penger.

Noen valutaer er lovlig betalingsmiddel i visse politiske jurisdiksjoner, noe som betyr at de ikke kan nektes som betaling for gjeld. Andre valuta handles bare for økonomisk verdi. Som regel er det fiatpenger som regnes som de lovlige betalingsmiddelene, mens varepenger først og fremst er det som byttes fordi det har verdi i seg selv.

Fremtidens penger

I moderne tid har det også oppstått en helt ny form for penger. Dette er penger som ikke eksisterer i fysisk form men som kun har en digital versjon.

Dette omtales som digital valuta har oppstått med populariteten til datamaskiner og Internett.

En spesiell form for digitale valuta er kryptovaluta, som baserer seg på kryptering og blokkjedeteknologi.

Handle bitcoin og andre kryptovaluta på nett Handle krypto her

Handle bitcoin online

Handle bitcoin og annen kryptovaluta: De beste sidene til kryptokjøp og -salg

Det finnes et hav av tilbydere innen kjøp og salg av bitcoin og annen kryptovaluta. Kryptovaluta kan handles på uregulerte kryptobørser, men det er risikosport. Heldigvis er det noen nettmeglere som følger utviklingen, og nå kan du handle kryptovaluta via regulerte og trygge markedsplasser.

Papirpenger: Slutten på hundrelappen og alle andre pengesedler

Papirpenger: Slutten på hundrelappen og alle andre pengesedler

Pengesedlenes æra er snart slutt. De nye pengene er her, og penger vil aldri bli det samme igjen. Har du forberedt din personlige økonomi på det kommende skiftet?