IOTA

IOTA er en åpen distribuert ledger omtales som neste generasjon blockchain, og som ryggmargen til tingenes internett.

iota kryptovaluta

IOTA: Finn ut hvordan du kan lage en iota lommebok, eller hvordan man kan tjene penger på iota. Det er en spennende teknologi bak denne kryptovalutaen, og lovende for alle som er opptatt av tingenes internett.

30. mai 2024 av Mynter.net / Populære digitale valuta

Gratis bitcoin- og kryptovaluta trading - Prøv demo her!

IOTA kan med korthet oppsummeres som følgende:

 • IOTA er en distribuert ledger, altså en slags "bok" som distribueres over et nettverk, med samme prinsipp kjent fra blant annet bitcoin.
 • IOTA har en åpen kildekode, det betyr at alle kan se hvordan den er kodet.
 • IOTA sørger for trygg kommunikasjon mellom aktørene i nettverket.
 • IOTA muliggjøre betaling mellom maskiner på tingets Internett.

Hvordan er IOTA forskjellig fra for eksempel bitcoin?

En vesentlig forskjell er at IOTA bruker det som kan beskrives som en asyklisk-graf-teknologi, i stedet for blockchain som brukes av blant annet bitcoin.

Transaksjoner er gratis, og det spiller ingen rolle hvor stor transaksjonen er.

En annen vesentlig forbedring i forhold til andre kryptovalutaer som benytter annen teknologi, er at med IOTA er skalerbar, og konfirmasjoner svært raske. Det er egentlig et ubestemt antall transaksjoner som systemet kan håndtere på samme tid.

Kort historikk om IOTA

I 2015 ble denne teknologien lansert, og grunnleggerene av IOTA er:

 • David Sønstebø
 • Sergey Ivancheglo
 • Dominik Schiener
 • Dr. Serguei Popov.

Det er IOTA Foundation som overvåker teknologien. Dette er en non-profit stiftelse som sørger for å utvikle teknologien såvel som å opprettholde den lisensfri for alle utviklere som vil jobbe med den.

En spennende ting stiftelsen har gjort av kommersielle aktører, er samarbeidet med blant annet Volkswagen som skal utvikle CarPass. Dette er en teknologi som gjør det mulig å sikre revisjonsspor og digitale identiteter, bare for å nevne noe. De har også flere andre de samarbeider med.

Marketsverdien på IOTA varierer konstant, men de er i dag en av de største kryptovalutaene som eksisterer.

Bli bedre kjent med IOTA

Så hva bør du først og fremst vite om IOTA om du ønsker å kjøpe dette, eller om du ønsker å bare lære mer om denne spennende kryptovalutaen.

Det første du må lære deg er hva den minste IOTA heter, og dette er en Iota, som er den minste bokstaven i det greske alfabetet.

Deretter kan man legge til større enhetsnavn, og her bruker man det metriske systemet vi alle kjenner godt fra før. For eksempel er tusen iota det samme som 1 kiota.

Her er en oversikt over størrelsene på IOTA:

 • iota = 1i
 • KiloIota = 1 Kiota = 1Ki = 1000i
 • MegaIota = 1 Miota = 1Mi = 1000000i
 • GigaIota = 1 Giota = 1Gi = 1000000000i
 • TeraIota = 1 Tiota = 1Ti = 1.000.000.000.000i
 • PetaIota = 1 Piota = 1Pi = 1.000.000.000.000.000i

IOTA er mer enn en kryptovaluta

IOTA Foundation ingikk en stund etter stiftelsen et partnerskap med REFUNITE som er en stor personaldatabase. De benyttet IOTA-teknologi for å hjelpe gjenforene familier under og etter konflikter.

Likevel er det nok kryptovaluta folk flest forbinder med IOTA, men teknologien i seg selv er særdeles spennende, ikke minst når det gjelder kryptografi.

IOTA bruker nemlig Winternitz hash-baserte kryptografiske signaturer, til forskjell for det mer tradisjonelle elliptiske kurvekryptografi (ECC).

Fordelen med dette er at hashbaserte signaturer er mye raskere enn ECC. I tillegg er førstnevnte teknologi antatt å være mer kompatibel ved bruk i fremtidens kvantedatamaskiner, og dermed mindre sårbar ved såkalte brute force angrep.

Bitcoin er svært utsatt for slike angrep, og dersom datamaskinene blir mye kraftigere enn de er i dag, kan det være slutten på bitcoin, men IOTA vil trolig overleve takket være denne forskjellen i kryptografi.

IOTA Foundation har blitt akseptert av Tyskland som et non-profit selskap som koordinerer og finansierer utviklingen i IOTA-økosystemet.

Stiftelsen skal bygge bærekraftige økosystemer rundt IOTA, og er med på å videreføre utviklingen og kommersiell tilpasning av åpen kildekode teknologi.

Stiftelsen er godt bemidlet, og midlene benyttes til å støtte selskaper som bygger teknologi med IOTA. Det er altså mye mer som ventes fra IOTA enn bare en kryptovaluta, og det blir spennende å se hva som kommer ut av dette.

Det er også mange andre ting IOTA brukes til, noen av disse vil bli nevnt nedenfor.

Tjene penger på IOTA

Mange har fått øynene opp for at det er mulig å tjene penger på IOTA. Det er altså mulig å få seg en inntekt via denne teknologien.

Her er noen eksempler på hvordan individer og selskaper tjener penger eller oppnår muligheter med IOTA:

 • tjene penger på data der selskaper overfører, kjøper og selger mangfoldige data over hele verden til enhver kjøper.
 • gebyrfrie mikrotransaksjoner
 • lokalspesifikke miljømålinger
 • landbruksdata
 • anonymiserte helsevesendata
 • IoT og wearables
 • Vanlige borgere kan også tjene penger på å selge sine data på IOTA markedet.
 • CognIOTA som er en distribuert maskinlæringstjeneste der brukerne kan leie sin tomgangsprosessor til andre.
 • MAM (Masked Authenticated Messaging) som er en to-lags-datakommunikasjonprotokoll som tillater krypterte datastrømmer. For eksempel kan RSS distribueres over IOTAs hovedbok, og her finnes det også noen eksempler der noen sett muligheter til å gjøre forretninger.
 • Flash-kanaler tillater direkte kanaler uten at det går via nettverket. Dette er en revolusjon i forhold til blokkjede, og når innskuddet er bekreftet, trenger ikke kanalen å samhandle med nettverket før den er er lukket. Dette er litt vanskelig å forklare med få ord, men når man kommer inn i IOTA-teknologien vil man forstå hvilke fordeler dette gir. Kort fortalt kan man si at der man ellers måtte ha tusenvis av transaksjoner nå kan reduseres ned til bare to.

IOTA lommebok

Ønsker du å opprette en egen IOTA lommebok? Det er enkelt, og den offisielle lommeboken finner du på GitHub:

I den versjonen som finnes der nå må man generere en privat nøkkel. Det er imidlertid bare å følge instruksjonene så skal det ikke være noe vanskelig for selv de som ikke er datakyndige å gjøre dette.

IOTA nyheter

Dersom du trenger hjelp er det bare å søke seg til det hjelpsomme IOTA-fellesskapet. Det finnes mange IOTA forum rundt om kring som kan være til nytte, for eksempel et som er svært aktivt er det man finner på Reddit/IOTA.

Få med deg det siste innen kryptovaluta

Vil du vite mer om kryptovaluta eller ønsker å finne ut hvilke digitale valuta det kan være lurt å følge med på akkurat nå? Følg med på hjemmesiden vår for viktige nyheter du ikke bør gå glipp av!

Handle bitcoin og andre kryptovaluta på nett Handle krypto her

Bitcoin

Bitcoin handel

Her kan du lære om den populære kryptovalutaen og handel med bitcoin. Les også om de viktigste bitcoin-selskaper som alle kryptohandlere bør kjenne til.

Handle bitcoin online

Handle bitcoin og annen kryptovaluta: De beste sidene til kryptokjøp og -salg

Det finnes et hav av tilbydere innen kjøp og salg av bitcoin og annen kryptovaluta. Kryptovaluta kan handles på uregulerte kryptobørser, men det er risikosport. Heldigvis er det noen nettmeglere som følger utviklingen, og nå kan du handle kryptovaluta via regulerte og trygge markedsplasser.

Ethereum

Ethereum

Ethereum er basert på åpen kildekode og blockchainbasert databehandlingsplattform med smartkontrakt-funksjonalitet.

Ripple: En av de største kryptovaluta

Ripple er en av de største kryptovaluta, skrevet i C++ og muliggjør RTGS. Har ISC-lisens og utvikles via selskapet Ripple siden 2012. Les om denne digitale valutaen og handel med ripple-mynter her.