Er bitcoin helt anonymt å bruke?

Svært mange lurer på om det er anonymt å bruke bitcoin. Det korte svaret på dette er: Nei, bitcoin er ikke helt anonymt, men det er likevel en viss anonymitet ved å bruke bitcoin.

Anonymitet ved bitcoin
30. mai 2024 av Mynter.net / Bitcoin

Gratis bitcoin- og kryptovaluta trading - Prøv demo her!

Det skal være mulig å spore transaksjoner med bitcoin tilbake til en bruker.

I dagens verdenssamfunn som er gjennomsyret av overvåkning og kunstig intelligens vil det i teorien være mulig å spore tilbake et bredt spekter av handlinger tilbake til enkeltindivider.

Bruk av kontanter er et eksempel på noe som antas å være et anonymt betalingsmiddel, men i dag er det i teorien ikke helt sant. For eksempel kan man ved ansiktsgjenkjenning eller andre biometriske data kunne bli sporet og identifisert også ved kontantbetaling. Teknologisk er dette ukomplisert, men personvern i mange land er likevel et hinder for at slike sporingsmekanismer blir brukt.

Bitcoin er - på en måte - anonymt å bruke

Når du bruker bitcoin til å kjøpe noe, kan du i teorien skjule deg bak en bitcoin-lommebok. Det er en viss trygghet i dette, og siden lommeboken i dette tilfellet bare er en lang rekke med tall, så er det en viss anonymitet.

Hele verden kan se hvilke lommebøker bitcoin overføres fra. Dette fordi alle transaksjoner i bitcoin-nettverket overføres ved blokkjede, også kjent som blockchain. Sender du en bitcoin til noen andre, vil dette altså være synlig for alle i hele nettverket. Din identitet vil ikke være direkte tilknyttet til denne transaksjonen, men alle kan se at hvilke lommebøker det overføres fra, og denne transaksjonen vil være mulig å spore tilbake til lommeboken din for all fremtid.

Bitcoin er likevel ikke anonymt

Hvis identiteten bak bitcoin-lommeboken blir kjent, altså tallet som representerer digitale lommebok, skulle bli kjent for andre, så vil ikke transaksjonen lenger være anonym.

Myndigheter i flere land har allerede klart å knekke "bitcoin-koden" slik at de kan spore opp hvem som står bak en bitcoin transaksjon innenfor landets grenser.

Dersom din offentlige lommebokadresse blir kjent, kan du bli sporet opp via en rekke nettsider som lar deg søke i blockchain-informasjon. Dette er enkelt og krever marginalt med teknisk innsikt, med metoder vi har beskrevet flere ganger på dette nettstedet.

Med en gang din offentlige bitcoinadresse blir kjent vil det derfor ikke være noen problem å spore opp alle transaksjoner du har utført. Derfor er det et godt råd å ofte overføre bitcoin til en ny lommebok. Det vil fortsatt ikke garantere anonymitet, men det kan gi deg en noe bedre beskyttelse dersom noen blir kjent med bare en av dine tidligere bitcoinadresser.

Når man i tillegg involverer bitcoin-børser, kan det bli noe vanskeligere å knytte transaksjoner til enkeltindivider. Det er helt åpent å spore opp hvilken bitcoinlommebok som har blitt brukt i forbindelse med en bitcoinbørs, men en gang bitcoins havner i en slik børs vil det være mye vanskeligere å spore opp hvor de tar veien videre, selv om også dette vil kunne spores dersom man har betydelige ressurser til rådighet, noe for eksempel mydigheter kan være i stand til.

Anonymitet ved bruk av bitcoin gjennom tredjeparter?

Et alternativ for den som desperat søker anonymitet ved bruk av bitcoin, er å benytte tredjepartsløsninger. Dette er tjenester som har ulik funksjonalitet, og mye av det som er tilgjengelig er useriøst eller direkte svindel. Det som anses trygt i dag av disse løsningene kan vise seg å være fullstendig ubrukelig i fremtiden, og vi vil derfor ikke henvise til noen spesielle løsninger på dette området.

Bitcoin er ikke anonymt

Konklusjonen er altså at det er altså en viss anonymitet ved bruk av bitcoin, men helt anonymt er det absolutt ikke.

Det finnes enkle metoder som gjør det enklere å beskytte personvernet ditt ved bruk av bitcoin, noe vi vil beskrive i en egen artikkel.

Handle bitcoin og andre kryptovaluta på nett Handle krypto her

Handle bitcoin online

Handle bitcoin og annen kryptovaluta: De beste sidene til kryptokjøp og -salg

Det finnes et hav av tilbydere innen kjøp og salg av bitcoin og annen kryptovaluta. Kryptovaluta kan handles på uregulerte kryptobørser, men det er risikosport. Heldigvis er det noen nettmeglere som følger utviklingen, og nå kan du handle kryptovaluta via regulerte og trygge markedsplasser.

Kryptovaluta foredrag

Foredrag om bitcoin og kryptovaluta

Her har vi samlet noen foredrag fra universiteter om bitcoin og kryptovaluta. Disse er gratis og koster deg kun den tiden det tar å se disse.

Hvordan kjøpe Bitcoin

Hvordan kjøpe Bitcoin

Kryptovaluta har blitt populært, og mange ønsker et raskt svar på hvordan man kjøper bitcoin. Målet med denne artikkelen er å hjelpe deg å kjøpe din første bitcoin.

Skaffe bitcoins: Hvordan får du tak i bitcoin?

Skaffe bitcoins: Hvordan får du tak i bitcoin?

Bitcoin er noe alle vil ha, men likevel er det mange som klør seg i hodet over hvordan man kan få tak i bitcoins. Dette innlegget vil forhåpentligvis kurere kløe i hodebunnen samtidig som du vil få hjelp til å tilegne deg dine første bitcoin.

Få en bitcoin-lommebok

Få en bitcoin-lommebok

Det er ikke vanskelig å lage en bitcoin-lommebok. Det finnes allerede mange måter å gjøre dette på, og her skal vi gi deg noen ideer til hvordan du kan begynne.