Bitcoin-børser

Det finnes i hovedsak to forskjellige typer bitcoin-børser. Dette er det vi kanskje kan kalle for de direkte børsene, og de vanlige børsene.

Bitcoin-børser
26. mai 2024 av Mynter.net / Bitcoin

Gratis bitcoin- og kryptovaluta trading - Prøv demo her!

Det finnes i hovedsak to børser ved handel av bitcoin:

De direkte børsene blir omtalt som peer-to-peer (peer = likemann), og er altså en børs der utveksling foregår direkte mellom to parter i et en-til-en forhold. Altså en direkte utveksling, gjerne mellom en etablert bitcoin-forhandler og en bitcoin-kjøper.

Den andre typen bitcoin-børs tilsvarer det vi forbinder med vanlige børser, der børsen i seg selv er en tilrettelegger for transaksjoner ved bruk av ordrebøker.

Hensikten med bitcoin var å bruke den mer i form av peer-to-peer, men bruken av ordinære bitcoin-børser som Coinbase og Kraken har blitt svært populært. Sistnevnte krever at man må identifisere seg i henhold til lokal lovgivning, mens via peer-to-peer er det mer fritt frem og man kjenner kanskje bare motpartens brukernavn på et forum, eller bitcoin-adressen til vedkommende, kanskje også IP-adressen, og i noen tilfeller kjenner man også personens identitet.

Ved bruk av peer-to-peer mangler man gjerne den visshet om motpartens identitet. Til gjengjeld er det gjerne etablert et ryktebasert system som gjør det tryggere å vurdere seriøsiteten til den man handler bitcoins med. Selv om man ikke nødvendigvis kjenner den andres identitet, vet man hvilket rykte personen har i forhold til tidligere transaksjoner i peer-to-peer nettverket.

Det å bruke mellommenn er stikk i strid med tanken med bitcoin. Desentralisering er kanskje det viktigste begrepet som man forbinder med alle fordelene som bitcoin har, og ved bruk av børser forsvinner dette. Desentralisering og frihet blir erstattet med sentralisering og byråkratiske prosesser. Blir børsen hacket eller ranet, sitter du igjen med svarteper. Dersom det samme skjer med en bank, vil du være beskyttet av myndighetene, i alle fall inntil en viss sum i henhold til bankgarantien.

Ved bruk av bitcoin-børser må du stole helt på at de er skikket til å ta vare på dine midler, og at de vil være operative og funksjonelle så lenge du benytter deres tjenester.

Bitcoin-børser har helt klart sin plass og er etterspurt blant brukere over hele verden, men det tryggeste er likevel å oppbevare bitcoins direkte under din kontroll, altså i en bitcoin-lommebok på din datamaskin eller på mobilen (du finner detaljerte beskrivelser av hvordan dette gjøres andre steder på dette nettstedet).

Bitcoin skal gi brukeren full kontroll, det er hensikten, og det å benytte en bitcoin-børs som oppbevaring av bitcoins er derfor stikk i strid med den opprinnelige tanken bak den digitale valutaen.

Handle bitcoin og andre kryptovaluta på nett Handle krypto her

Handle bitcoin online

Handle bitcoin og annen kryptovaluta: De beste sidene til kryptokjøp og -salg

Det finnes et hav av tilbydere innen kjøp og salg av bitcoin og annen kryptovaluta. Kryptovaluta kan handles på uregulerte kryptobørser, men det er risikosport. Heldigvis er det noen nettmeglere som følger utviklingen, og nå kan du handle kryptovaluta via regulerte og trygge markedsplasser.

Kryptovaluta foredrag

Foredrag om bitcoin og kryptovaluta

Her har vi samlet noen foredrag fra universiteter om bitcoin og kryptovaluta. Disse er gratis og koster deg kun den tiden det tar å se disse.

Hvordan kjøpe Bitcoin

Hvordan kjøpe Bitcoin

Kryptovaluta har blitt populært, og mange ønsker et raskt svar på hvordan man kjøper bitcoin. Målet med denne artikkelen er å hjelpe deg å kjøpe din første bitcoin.

Skaffe bitcoins: Hvordan får du tak i bitcoin?

Skaffe bitcoins: Hvordan får du tak i bitcoin?

Bitcoin er noe alle vil ha, men likevel er det mange som klør seg i hodet over hvordan man kan få tak i bitcoins. Dette innlegget vil forhåpentligvis kurere kløe i hodebunnen samtidig som du vil få hjelp til å tilegne deg dine første bitcoin.

Få en bitcoin-lommebok

Få en bitcoin-lommebok

Det er ikke vanskelig å lage en bitcoin-lommebok. Det finnes allerede mange måter å gjøre dette på, og her skal vi gi deg noen ideer til hvordan du kan begynne.