Bitcoins fremtid: En analyse

Hvorfor handle bitcoin, når vi allerede har mulighet til å tjene penger på å handle euro, dollar og annen valutahandel i etablerte valuta? Her er en kortfattet analyse om bitcoins fremtid.

bitcoins fremtid
21. mai 2024 av Mynter.net / Bitcoin

Gratis bitcoin- og kryptovaluta trading - Prøv demo her!

Bitcoin er ikke bare en av mange kryptovaluta. Det var den første, og mange vil også hevde det er den desidert mest attraktive å handle, fortsatt. Selv etter en prisvekst som allerede har slått alle historiske rekorder i verdens valutamarkeder.

I forhold til valutamarkedet for øvrig er bitcoin-markedet fortsatt lite, og dermed er det fremdeles rom for videre oppgang.

La oss først se på forskjellen i størrelse på bitcoin-markedet og valutamarkedet.

  • Hele verdens valutamarked av de allerede etablerte valutaer (dollar, euro, norske kroner, pund, yen, og så videre) er verdsatt til 5 billiarder dollar*.
  • Bitcoin-markedet er en brøkdel av dette, i underkant av 50 milliarder*.

* Tall fra oktober 2017.

Dersom bitcoin kommer til å erstatte de etablerte valuta, vil prisveksten bli helt formidabel de neste årene. Om dette finner sted, vil det være en gradvis prosess, og prisveksten vil derfor kunne fortsette i mange, mange år fremover.

Tjen penger på både fallende og stigende priser i bitcoin

Prisveksten i bitcoin har imidlertid også blitt avbrutt av prisfall. Den som har eid bitcoin uten å selge ville ikke ha blitt påvirket av dette, da det kun ville vært urealiserte tap.

Selv om bitcoin kan gå ned i pris, vil det være mulig å tjene penger. Det er nemlig mulig å satse på prisnedgang, såkalt shorting, slik at man vil tjene dersom prisen på bitcoin går ned i verdi mot en annen valuta.

Shorting i bitcoin er selvfølgelig ekstremt risikabelt dersom man ikke sikrer seg riktig. Dersom prisen skulle øke kraftig vil man ha tapt et svært stort beløp, ettersom bitcoin-shorting i realiteten er et lån, der man låner penger først, mot et løfte om å betale tilbake i bitcoin senere.

Noen nettmeglere gjør det mulig å sette garanterte stop-loss, slik at man ikke vil tape uforholdsvis mye ved shorting. Dette er å anbefale, ettersom usikret shorting kan bli en svært kostbar affære.

Handle bitcoin eller trade i vanlige valuta?

Bitcoin er for mange fortsatt litt eksotisk, og mange som handler i valutamarkedet i håp om å få avkastning på pengene sine, velger derfor heller å spekulere i mer tradisjonelle instrumenter, som derivater basert på dollar, euro, yen og pund.

Bitcoin har mange fordeler som valutamarkedet for øvrig ikke har, for eksempel:

Volatiliteten i bitcoin er høy, mens den i valutamarkedet er lav. Det er nesten umulig å tjene penger på vanlige valuta uten å belåne investeringene. Derimot er volatiliteten i bitcoin ekstrem, tidligere har man både sett ti og hundre prosent prisoppgang på svært kort tid. Dette forekommer aldri det etablerte valutamarkedet.

Tilbud og etterspørsel vil alltid avgjøre hva noe koster, men bitcoin er spesiell siden det ikke er mulig å trykke opp mer penger av valutaen. Det finnes totalt bare 21 millioner enheter av bitcoin, og det vil aldri bli mer. Myndigheter kan trykke opp nye valuta så mye de vil, men den desentraliserte kryptovalutaen kan de ikke gjøre noe med. Dermed er bitcoin markedsstyrt, og den eneste måten å mette etterspørselen er å øke den prismessige verdien på bitcoin. Etterspørselen etter bitcoin vil komme til å fortsatt øke når stadig nye aktører tillater bitcoin-betaling.

Bitcoin styres ikke av myndigheter og organisasjoner. En valutaspekulant må være godt informert om alt det politiske som foregår i verden. Slike tradere har ikke råd til å ikke orientere seg om alle de viktige beslutninger og begivenheter som kan virke inn på valutakursene - og det er mye. En valutatrader må være i stand til å tilegne seg mye informasjon syv dager i uken, og det stopper aldri. Bitcoin er desentralisert og ingen myndigheter eller organisasjoner påvirker i like stor grad prisutviklingen. Prisen i seg selv kan være tilstrekkelig å følge med på dersom man benytter kjente indikatorer fra teknisk analyse. Bitcoin er heller ikke påvirket av inflasjon slik annen valuta er.

Bitcoin kan være verdt 1000 ganger mer om noen år

Ingen vet hva som vil skje med bitcoin. Om noen hadde sagt at du kunne investere 1 krone i bitcoin i dag, og bli millionær om fem år, ville du kanskje ha ledd. Likevel var dette mulig for bare få år siden. En svært liten investering i bitcoin for noen år tilbake ville lett være verdt mange millioner kroner i dag.

Bitcoin er fortsatt ikke et utbredt betalingsmiddel. Det finnes noen butikker og nettbutikker, minibanker, nettmeglere, restauranter og andre som tilrettelegger for betaling med bitcoin. Men det er fortsatt et relativt sjeldent syn.

Tenk hva som vil skje når bitcoin-betaling blir mer populært - og ekspertene er enige på dette området - det kommer til å bli betydelig mer utbredt.

Det eneste tenkelige da vil være at prisen på bitcoin må opp, og til helt andre høyder enn hva vi har i dag. Selv om bitcoin allerede har hatt en formidabel vekst, er det som mange bitcoin-tradere hevder, bare helt i begynnelsen.

1000 kroner investert i bitcoin i 2018 kan være verdt en million kroner 2028. Eller kanskje har vi alle glemt bitcoin da.

Et tankekors om fremtidens valutaer

Uansett hva som vil skje, er det viktig å ta dette i betraktning:

Dersom ekspertene får rett, og dersom bitcoin kommer til å bli så mye mer verdifull i fremtiden, hva vil da skje med norske kroner, dollar, euro og andre valutaer?

Mange tenker kanskje at det å satse penger på bitcoin høres risikabelt ut. Det de samme menneskene kanskje ikke har overveid, er at det å kun eie en valuta, som norske kroner, også innebærer en risiko.

Hvis bitcoins faktisk har en eventyrlig prisutvikling i vente, da er det ikke usannsynlig at dette vil negativt påvirke alle andre etablerte valutaer, og det med et omfang som er vanskelig å forestille seg i dag.

Bitcoin høres kanskje ut som høyrisiko-investering, men bli ikke overrasket om det i ettertid skal vise seg at det mest risikable var å kun eie sentraliserte valutaer som kroner, dollar, euro.

Slik det ser ut i dag, er blockchain fremtidens teknologi, og bitcoin fremtidens betalingsmiddel.

Handle bitcoin og andre kryptovaluta på nett Handle krypto her

Handle bitcoin online

Handle bitcoin og annen kryptovaluta: De beste sidene til kryptokjøp og -salg

Det finnes et hav av tilbydere innen kjøp og salg av bitcoin og annen kryptovaluta. Kryptovaluta kan handles på uregulerte kryptobørser, men det er risikosport. Heldigvis er det noen nettmeglere som følger utviklingen, og nå kan du handle kryptovaluta via regulerte og trygge markedsplasser.

Kryptovaluta foredrag

Foredrag om bitcoin og kryptovaluta

Her har vi samlet noen foredrag fra universiteter om bitcoin og kryptovaluta. Disse er gratis og koster deg kun den tiden det tar å se disse.

Hvordan kjøpe Bitcoin

Hvordan kjøpe Bitcoin

Kryptovaluta har blitt populært, og mange ønsker et raskt svar på hvordan man kjøper bitcoin. Målet med denne artikkelen er å hjelpe deg å kjøpe din første bitcoin.

Skaffe bitcoins: Hvordan får du tak i bitcoin?

Skaffe bitcoins: Hvordan får du tak i bitcoin?

Bitcoin er noe alle vil ha, men likevel er det mange som klør seg i hodet over hvordan man kan få tak i bitcoins. Dette innlegget vil forhåpentligvis kurere kløe i hodebunnen samtidig som du vil få hjelp til å tilegne deg dine første bitcoin.

Få en bitcoin-lommebok

Få en bitcoin-lommebok

Det er ikke vanskelig å lage en bitcoin-lommebok. Det finnes allerede mange måter å gjøre dette på, og her skal vi gi deg noen ideer til hvordan du kan begynne.